OpenGL-grafiikkarajapinta sisältää siis piirtorutiineihin vaikuttavia aliohjelmia. On olemassa myös OpenGL:n avuksi kirjoitettuja aliohjelmakirjastoja. Tällaisen kirjaston voi jokainen myös itse tehdä helpottaakseen OpenGL:n käyttöä haluamassaan ympäristössä.
GLU on erittäin käyttökelpoinen ja OpenGL-ohjelmointia helpottava aliohjelmakirjasto. GLU sisältää lähinnä matriisien käsittelyyn eri tilanteissa liittyviä aliohjelmia. Ne eivät suoranaisesti vaikuta piirtämiseen, mutta helpottavat objektien ja katselupisteiden määrittelyssä. GLU on OpenGL:n mukana tuleva kirjasto ja sen aliohjelmat tunnistaa etuliitteestä glu_.
GLX on suunniteltu koneisiin, jotka käyttävät X-Window-käyttöliittymää. GLX hoitaa lähinnä ikkunoiden alustukset ja avaukset siten, että OpenGL voi suorittaa niihin tarvittavat piirtorutiinit. GLX:n aliohjelmat tunnistaa etuliitteestä glX_.
GLAUX on aliohjelmakirjasto, joka tehtiin kirjan OpenGL Programming Guide esimerkkien yksinkertaistamiseksi. Koska OpenGL on luonteeltaan laitteistoriippumaton, olisi ollut epäkäytännöllistä tehdä esimerkkikoodeista yleispäteviä jokaiseen käyttöjärjestelmään. Ikkunoiden avaamiset sekä hiiren ja näppäimistön viestit poikkeavat usein eri käyttöjärjestelmissä. GLAUX hoitaa esimerkkikoodeissa näitä toimintoja varten tarvittavat toimenpiteet. GLAUX-aliohjelmat tunnistaa etuliitteestä aux_.
Open Inventor on erillinen tuote, joka pohjautuu OpenGL:ään. Open Inventor on olio-pohjainen ja kirjoitettu C++:lla. Open Inventor on saatavana Silicon Graphicsilta.