Kun tarkastellaan lähes mitä tahansa tehtävänantoa, huomataan, että tehtävän suoritus koostuu selkeästi toisistaan eroavista osatehtävistä. Se, miten yksittäinen osatehtävä ratkaistaan, ei vaikuta muiden osatehtävien suorittamiseen. Vain sillä, että kukin osasuoritus tehdään, on merkitystä. Kahvinkeitossa jokainen osatehtävä voidaan jakaa edelleen osasiin:
Kahvinkeitto: 1. Täytä pannu vedellä: 1.1. Pistä pannu hanan alle. 1.2. Avaa hana. 1.3. Anna veden valua, kunnes vettä on riittävästi. 2. Keitä vesi: 2.1. Aseta pannu hellalle. 2.2. Kytke virta keittolevyyn. 2.3. Anna lämmetä, kunnes vesi kiehuu. 3. Lisää kahvijauhot: 3.1. Mittaa kahvijauhot. 3.2. Sekoita kahvijauhot kiehuvaan veteen. 4. Anna tasaantua: 4.1. Odota, kunnes suurin osa kahvijauhoista on vajonnut pannun pohjalle. 5. Tarjoile kahvi: 5.1. Tämä sitten onkin jo oma tarinansa...
Edellä esitetyn kahvinkeitto-ongelman ratkaisu esitettiin jakamalla ratkaisu viiteen osavaiheeseen. Ratkaisun algoritmi sisältää viisi toteutettavaa lausetta. Kun näitä viittä lausetta tarkastellaan lähemmin, osoittautuu, että niistä kukin on edelleen jaettavissa osavaiheisiin, eli ratkaisun pääalgoritmi voidaan jakaa edelleen alialgoritmeiksi, joissa askel askeleelta esitetään, kuinka kukin osatehtävä ratkaistaan.
Algoritmien kirjoittaminen osoittautuu hierarkiseksi prosessiksi, jossa aluksi tehtävä jaetaan osatehtäviin, joita edelleen tarkennetaan, kunnes kukin osatehtävä on niin yksinkertainen, ettei sen suorittamisessa enää ole mitään moniselitteistä.