5.3. Ohjaimen luominen ja tuhoaminen

Ohjain luodaan nimeämällä ohjain luokkamäärityksen jälkeen. Esimerkiksi voidaan luoda painike komennolla  

button .b ,

jossa button on ohjainluokka ja .b ohjaimen nimi.  

Ohjain tuhotaan hävittämällä ohjaimen nimi, esimerkiksi komennolla destroy .b.

Ohjaimet nimetään laittamalla piste nimen eteen, esimerkiksi .a . Ohjaimia voidaan sitoa toisiinsa pisteillä erotettuina samoin kuin ikkunoinnissa. Tällöin ohjaimet nimetään laittamalla ohjaimien nimet peräkkäin, esimerkiksi .a.b.c. Ohjainten nimeämistä voisi verrata Unixin hakemistohierarkiaan sillä erotuksella, että kauttaviiva (/) korvataan pisteellä (.).

Kuvan 5.4 kolmessa esimerkissä on kuvattu ikkunaan sijoitettuja ohjaimia ja niiden suhteita toisiinsa. Kuvan 5.4 (a) esimerkissä on esitettynä sovellus, jossa on listattuna kaupunkeja. Kaupunkeja voi selata liukutangon av ulla. Ylhäällä olevassa palkissa on file- ja help-valikot. Kuvan 5.4 (b) esimerkissä on kuvattu saman sovelluksen ohjainten suhdetta toisiinsa. Ohjaimeen .men u liittyy ohjaimet .menu.file sekä .menu.help. Kuvan 5.4 (c) esimerkissä on kuvattu jokainen ohjain erillisenä komponenttina.

(a)

(b)

 

.listbox

 

.

 

.scroll

 

 

 

.menu

 

.menu.file

.menu.help

(c)

Kuva 5.4. Ohjaimien suhde toisiinsa. 

Seuraavissa luvuissa on lueteltu eri ohjainluokkia [PHE98W]. Kunkin ohjaimen kohdalle on lueteltu vain muutamia yleisimmin käytettyjä optioita, joten tarkemmat kuvaukset ohjaimista kannattaa tarkistaa kirjoista tai manu aaleista. Ohjaimeen liittyvien optioiden järjestystä voi muuttaa.

Ohjaimissa voi käyttää esimerkiksi leveyden ja korkeuden määrittelyssä eri mittayksiköitä tarkoituksen mukaan. Valittavat mittayksiköt ovat senttimetri (c), tuuma (i), millimetri (m) sekä piste (p) eli 1/72 tuumaa.


previous gif next gif
Luk-tutkielma: Tcl/Tk -opiksi ja iloksi.